Cvećara Neven - Novi Sad  
Toggle Content
Toggle Content Osnovni Meni

Toggle Content Sadržaj


Toggle Content Google
Google

Web Neven

Sadržaj › Kala
Kala    Poznato je osam vrsta roda Zantedeshija i sve potiču iz Afrike. Već dugo poznata biljka, sobna kala raste u vlažnim, močvarnim područjima, pokrajina Kapland i Natal, koja u letnjem razdoblju potpuno presušuje. Za nas je ova sobna biljka, poznatija pod imenom sobna Kala, nešto posebno. Jednako je lepa i zanimljiva kao rezano cveće zbog svojih posebnih cvetova na dugim stabljikama. Kao lončanica etiopski zmijanac će izrasti u visinu jedva 50 cm. Nasuprot tome, cvetne stabljike biljke uzgajane za rezano cveće, mogu dostići visinu od impozantnih 1,50 m. Kao kod svih različitih pripadnika porodice kozlaca, cvetići su sakupljni u žućkasti blistavi klip. Levkasti omotač oko klipa zapravo je beli površni list čiji je zadatak domamljivanje insekata radi oprašivanja. U stručnoj terminologiji ovaj list se naziva "spatha".

Kala

    Za ljubitelje cveća zanimljiva je činjenica da odnedavno postoje u ponudi i sorte za žutim i svetlim ili jako tamnim ružičastim površnim listom, a osim toga mogu se sa uspehom uzgajati na otvorenim površinama.

    Ime Zantedeshija ova biljka ne nosi oduvek. Ranije je bila svrstana pod nazivom "Kala", a u narodnom govoru je nazivana "Zmijanac" - takođe i nemački naziv "Zmijski koren" ukazuje prema predanjima na pokušaj lečenja ujeda zmije, gomoljastim korenom močvarne, domaće Kale. Kasnije će naziv biti promenjen, i to u čast Italijanskom fizičaru i botaničaru Francescu Zantedeshiju, koji je živeo od 1773 - 1846 god, profesoru Univerziteta u Padovi. Danas, u opštoj upotrebi zadržao se osnovni naziv roda i vrste zbog čega je ova biljka i dalje poznata pod imenom Kala.

    Kale su već decenijama poznate kao veoma lepo i kvalitetno rezano ceće. Najčešće se upotrebljava za pravljenje venčanih buketa, reprezentativnih aranžmana, dok se forme manjeg rasta gaje kao saksijsko cveće.

    Kod gajenja saksijskih vrsta sađenje cvetastih gomolja obavlja se u Avgustu ili Septembru mesecu. Saksija za sađenje je prečnika 12 - 14 cm. Kale traže nešto težu zemlju koja mora biti bogata humusom i hranjivim materijama. Često se koristi mešavina baštenske zemlje i treseta. Biljkama najbolje odgovara neutralna reakcija zemljišta ali dobro rastu i u slabokiselim ili alkalnim zemljištima. Zahtevi za vodom su veoma veliki, pa zalivanje mora biti često i obilno. Zahtevi za hranjivim materijama su isto tako veoma veliki. Dvonedeljno prihranjivanje je neophodno. Zbog veoma bujnog rasta potreba za azotom je takođe velika. Kod rane avgustovsko - septembarske sadnje cvetanje će početi Oktobra meseca, a najveći intenzitet postići će se u rano proleće. Nakon prestanka cvetanja, krajem Aprila i početkom Maja meseca, treba prekinuti sa zalivanjem jer tada dolazi period mirovanja posle kojeg opet cveta.(71740 Čitanja) Strana Prilagođena za Štampu
[ Vrati se na Nega sobnog cveća ]

Facebook Button
Instagram Button
Google+ Button
Pinterest Button
Twitter Button
YouTubeButtonPosetite naš novi sajt na: Cvećara NevenInteractive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy


Pregledano strannica

Google+