Cvećara Neven - Novi Sad  
Toggle Content
Toggle Content Osnovni Meni

Toggle Content Sadržaj


Toggle Content Google
Google

Web Neven

Sadržaj › Ciklama
Ciklama    To je najlepša od onih biljaka koje cvetaju zimi, i najveće je zadovoljstvo za onoga ko je uspe održati. Ipak pokušaj mnogima ne uspe, jer biljka naočigled propadne. Tajna uspeha je u prilagođavanju biljke na uslove u vašem domu. Kao prvo, držite je stalno u hladnoj sobi, održavajući visok stepen vlažnosti vazduha tako da stoji na podlozi sa mokrim peskom ili da saksija bude obložena vlažnim tresetom. Što je na hladnijem, to će biljka duže trajati.

Ciklama

    Ciklama koju kupujete je Cyclamen persicum, jedna od biljaka iz porodice 16 poznatih vrsta koje potiču pretežno iz sredozemnog područja. Cyclamen persicum potiče iz male Azije, gde je pronađena 1731 godine. Ime je dobila od grčke reči Kyklos, što znači kružno jer se cvetna stapka, dok se stvara plod, smota kao spirala. Izvorne vrste imaju male, nežne cvetove i uglavnom celo lišće zeleno. Savremeni varijeteti imaju široki spektar boja. Od bele preko svetlo roza, tamno roza, narandžaste do ciklama i tamno crvene. Listovi su srebrno prošarani. Ti novi varijeteti često se lakše uzgajaju u kući nego stariji tipovi jer su dobijeni pažljivom selekcijom i ukrštajem biljaka pogodnih osobina.

    Dobro uzgojena biljka u hladnom mora imati tako čvrsto lišće da na njemu uspravno stoji ako je okrenemo naopačke. Ciklama mora imati mnoštvo pupoljaka koji izbijaju iz krošnje. Gomolj mora malo viriti iz zemlje a nežnim odmicanjem lišća proverite nema li znakova truljenja.

KARAKTERISTIKE

Veličina: najveća veličina je 30 - 38 cm, uključujući i cvetove.

Doba cvetanja: od jeseni do proleća. Seme posejano leti jedne godine daje biljku u cvetu u jesen sledeća godine.

Miris: samo izvorna vrsta miriše.

Svetlo: prija im mnogo svetla ali moraju biti zaštićene od jakog sunca.

Temperatura: najbolje je da je danju držite 7 - 15°C, a noću otprilike 5°C.

Voda: zemlja mora biti vlažna, ali ne sme stajati u vodi. Uvek zalivajte odozdo da se ne vlaži gomolj. Dok biljka raste i cveta, zalivajte je dvaput nedeljno. Kad biljka uvene, pustite je da miruje na hladnom mestu, ali gde se ne smrzava. Ređe zalivajte ali ne dopustite da zemlja sasvim isuši. Kad se počnu pojavljivati novi listovi, počnite opet češće zalivati i držite je na hladnom i prozračnom mestu.

Prihranjivanje: u doba rasta - cvetanja dodajte vodi tečno hranjivo svakih 14 dana.

Vlažnost vazduha: da bi preživela u kući, vazduh mora biti vlažan.

Vazduh: ne držite je blizu toplote posebno ne blizu plinske vatre i dima jakih cigareta, zaštitite je od promaje.

Presađivanje: presađujte nakon cvetanja, kad već stari listovi propadnu a novi se počnu pojavljivati. Pažljivo odstranite uvele cvetove i listove. Ne stavljate je u velike saksije jer ciklama bolje cveta u malim.

Orezivanje: nepotrebno.

Razmnožavanje: iz semena, koje morate držati pri temperaturi 13 - 16°C. Životni vek u dobrim uslovima traje nekoliko godina. Što je biljka starija, cvetovi su sve manji.

Biljke pratilice: najbolje uspeva kao zasebna biljka, ali manji primerci se mogu kraće vreme staviti i u mešane nasade.

Laka/teška: za početnike nije baš najednostavnija.(72014 Čitanja) Strana Prilagođena za Štampu
[ Vrati se na Nega sobnog cveća ]

Facebook Button
Instagram Button
Google+ Button
Pinterest Button
Twitter Button
YouTubeButtonPosetite naš novi sajt na: Cvećara NevenInteractive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy


Pregledano strannica

Google+